Hoe schrijf je een goed ICT persbericht schrijven?

De ICT sector is een dynamische sector. Als ICT bedrijf is het van groot belang om zichtbaar te zijn. Frequent persberichten schrijven en versturen naar relevante media is een must. Met inhoudelijk nieuws werk je continu aan de branding en autoriteit van je bedrijf. In de praktijk merk ik dat het voor ICT bedrijven knap lastig is om een goed persbericht te schrijven en te versturen naar de juiste media. ICT-ers zijn van origine mensen van de inhoud. Dat hun product of software-oplossing nieuwswaardig is wordt nog te vaak niet onderkend. Onbedoeld laten ICT bedrijven zo groeikansen liggen. Dat kan anders. In dit artikel leg ik met tips uit hoe je in 5 stappen zelf een goed ICT persbericht kunt schrijven. Daaronder vind je een uitgewerkt praktijkvoorbeeld: met dit persbericht ben ik samen met de eigenaar van fintech bedrijf PayPro afgereisd naar de radiostudio van BNR Nieuwsradio in Amsterdam. Een groot (zakelijk) succes.


Als je dit leest ben je je al iets bewust van de kracht van PR. Dat is stap 1 en daarmee ook direct de belangrijkste stap: bewustwording. Ik spreek veel ICT ondernemers, in het eerste gesprek zijn zij zich niet of nauwelijks bewust van nieuws. ‘Wij doen gewoon ons dingetje zo goed mogelijk’, is zo’n beetje de strekking die ik vaak hoor. Als ik dan enkele cases vertel en aangeef wat een goed persbericht voor impact kan hebben op het bedrijf, product en mens dan hoor ik al snel: ‘Dat willen wij ook wel’. Bewustwording is dus stap 1!


Zet nu Nieuws en PR op de agenda. Bespreek perscommunicatie met je communicatieadviseur of met je team. Zorg voor draagvlak. Zo creëer je samen ideeën om frequent nieuws te genereren. De PR-antennes moeten continu aanstaan. Dit nieuws kan relevant zijn voor een persbericht en zo kun je wellicht ook een zogenaamde PR-kalender samenstellen: je weet nu veel beter wanneer er momenten zijn om een persbericht te schrijven en te versturen.

ict-persbericht-schrijven-voordelen-3
Een goed ICT persbericht bevat dus nieuwswaarde: niet al  teveel vakjargon, maar juist de voordelen benoemen. Ook dit mag weer niet te technisch of te commercieel. Soms helpt het om een klant te interviewen die al werkt met jouw nieuwe ICT oplossing. Bijkomend voordeel is dat de relatie met deze klant nóg hechter wordt.

ict-persbericht-schrijven-achtergrondinformatie-4
Help de redactie of journalist. Hoe? Verwerk relevante achtergrondinformatie in je ICT persbericht. Zorg ervoor dat redacties en journalisten hier niet zelf tijd in hoeven te investeren. Zo vergroot je de kans flink dat jouw persbericht wel wordt geplaatst. Voorbeelden van extra informatie zijn: trends, cijfers en ervaringen.

ict-persbericht-schrijven-perfect-5
Jouw ICT persbericht is nu bijna klaar. Qua omvang zijn 3 alinea’s echt het maximum. Uiteraard is de spelling foutloos en de tekst makkelijk leesbaar. Perfect dus! Vergeet ook niet om een sprankelende ‘Over ons’ tekst te schrijven. Menig redactie of journalist zal jouw bedrijf nog niet zo goed kennen. Besteed hier echt aandacht aan.


Bonustip: stuur altijd een goede, bijpassende foto(s) mee met jouw ICT persbericht. Zo creëer je een compleet mediabestand dat de kans op plaatsing van je persbericht weer verhoogt!

 


 

Voorbeeld ICT persbericht

Voor het fintech bedrijf PayPro heb ik het onderstaande persbericht.

PayPro biedt volledige betaalservices voor WeChat

Chinese app zet vol in op groei in Europa

Groningen, 04 juni 2018 – Betaaldienstverlener PayPro (www.paypro.nl) biedt door een samenwerking met internetgigant Tencent sinds vandaag volledige betaalservices voor WeChat Pay. Hiermee kan er in zowel de webshop als in de winkel worden betaald met WeChat Pay. In de winkel kan er gebruik worden gemaakt van een point-of-sale; een pinapparaat voor WeChat Pay. PayPro is een PSP in Nederland en Europa die een 100% oplossing van WeChat Pay aanbiedt.

Online ondernemers en retailers in Nederland kunnen nu ook profiteren van de enorme business kansen die WeChat Pay biedt. Inmiddels telt de app meer dan 1 miljard gebruikers. Het gebruik in Europa en dus ook in Nederland groeit gestaag. Het feit dat wij – als betaaldienstverlener met een vergunning van De Nederlandsche Bank – een totaaloplossing aanbieden heeft zeker meegespeeld in het verkrijgen van de licentie. We zijn er als team bijzonder trots op!”, aldus Henk Jan Wils, eigenaar van PayPro.

  • neem altijd een link op naar je website
  • benoem je doelgroep
  • noem cijfers

Over WeChat
WeChat is iDEAL, Tikkie, Facebook, Instagram, Marktplaats, PayPal en WhatsApp in één app en is geheel ingebed in het dagelijks leven in China. Buiten China maken 100 miljoen mensen gebruik van de app. Naast de functie als social-media-kanaal biedt WeChat bedrijven de mogelijkheid om hun eigen mini-webshop te exploiteren. “Daarnaast betalen mensen er hun eten mee of bestellen ze een taxi. Ze betalen in winkels of bankieren via de app. Het online en offline betalingsgemak maakt WeChat mede zo populair. Wij faciliteren als enige betaaldienstverlener in Nederland deze beide opties binnen WeChat Pay.”

  • noem cijfers
  • toon het gebruik
  • maak het uniek

Eerste Nederlandse bedrijven al aangesloten
Inmiddels hebben we de eerste bedrijven in Nederland al aangesloten met de oplossingen WeChat Pay Native en WeChat Quick Pay. Er is geen pinpas meer nodig om betalingen te doen. “Scannen (Native) of gescand worden (Quick Pay) is the way to go. Uiteraard gebeurt dit binnen een uiterst veilige omgeving.” aldus Wils.

  • laat zien dat je software oplossing werkt!

Over PayPro
Als betaaldienstverlener handelt PayPro (www.paypro.nl) het betalingsverkeer af voor ondernemers. Naast iDEAL en iDEAL QR ondersteunt PayPro ook nog 8 veel gebruikte betaalmethoden. Veiligheid van geld en gegevens staan centraal bij PayPro. PayPro heeft sinds 2012 al een vergunning van De Nederlandsche Bank. Deze vergunning betekent dat PayPro een betaalinstelling is, die onder permanent toezicht staat van De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

  • laat je autoriteit gelden

 

Resultaten van het persbericht:

Naast o.a. een publicatie op het toonaangevende Emerce.nl heeft ook BNR Nieuwsradio het persbericht landelijk opgepakt. Samen met de eigenaar van PayPro zijn we naar de studio in Amsterdam afgereisd. Ook lokaal in Groningen heeft het persbericht relevante media-aandacht gegenereerd. Het persbericht heeft PayPro niet alleen nieuwe zakelijke contacten gebracht, maar ook de bewustwording van de kracht van PR versterkt.

persbericht-schrijven-resultaat

ICT-persbericht-schrijven-case


 

ICT persbericht schrijven… toch maar uitbesteden?

Enthousiast na het lezen van mijn tips en het bekijken van het voorbeeld? Maar wil je toch graag dat ik jouw ICT persbericht schrijf en verstuur? Dat kan uiteraard. Bel me op 06-12868726 of vul het onderstaande formulier in. Ik neem binnen 1 werkdag contact met je op.