Redigeren manuscript

Misschien herken je het gevoel: jouw manuscript is in concept klaar, maar je zou het prettig vinden als een onafhankelijk expert je manuscript nog eens goed (gezond) kritisch doorleest en gaat redigeren. Als tekstprofessional heb ik inmiddels tal van manuscripten mogen redigeren. Vaak is het een mooie opstap om ook de boekmarketing te verzorgen: inhoudelijk ben ik dan 100% op de hoogte.

Ik zal me eerst even voorstellen: ik ben Hans van der Mey en ik ben al zo’n 25 jaar als freelancer werkzaam als tekstschrijver, boekmarketeer en redacteur. Voor tal van auteurs heb ik inmiddels manuscripten mogen redigeren, websites mogen maken en nieuwswaardige persberichten geschreven. Ook geef ik advies bij de realisatie van boekcovers, boektrailers en boekpresentaties. Samenwerken met auteurs is prachtig werk.

Manuscript redigeren: zo werk ik

Als ik jouw manuscript mag redigeren dan lees ik het tweemaal door. De eerste keer om de inhoud tot me te nemen en de eerste notities te maken. Als ik het voor de tweede keer doorlees kijk ik naar tal van aspecten: is de indeling juist? klopt de verhaallijn? is de inhoud volledig of juist te veel? en hoe zit het met de zinsopbouw, grammatica en (consistent) taalgebruik? Ook een goede inleiding en een persoonlijk slotwoord zijn belangrijk. Tevens kijk ik kritisch mee naar de achterflaptekst. Het komt ook voor dat de auteur vervolgens een proefdruk aanvraagt welke ik dan nogmaals doorneem. Je ziet het: het redigeren van een manuscript is een intens proces waarbij we samen – jij als auteur en ik als redacteur – streven naar de maximale kwaliteit. Het is ook een boeiend proces: jouw boek komt echt tot leven!

Een voorbeeld

 

manuscript-redigeren(Foto: © S. Vanden Avenne)

Voor auteur Stéphane VandenAvenne heb ik het manuscript van zijn 2e boek ‘Meesterlijk Ontwaken’ mogen redigeren. Tevens hebben we met 2 proefdrukken het manuscript definitief gemaakt. Het was een mooi proces waarbij ik ook de handling van de boekcover en de boektrailer heb verzorgd. Ook heb ik de bijbehorende website mogen maken. Het boek ligt o.a. bij Donner in de schappen (meest toonaangevende boekenwinkel van Nederland) en is gepresenteerd op Boektopia, de grootste boekenbeurs van Europa. Je ziet het: met een gedegen aanpak – van manuscript redigeren tot boekcover – realiseren we samen een leeswaardig boek dat getoond én gelezen mag worden!