Is jouw persbericht 100% correct en nieuwswaardig?

Allereerst: dank je wel voor het bestellen van de perslijst.

Een persbericht is anno 2024 nog steeds een perfect middel om free publicity te genereren. Mits goed opgezet en geschreven, want niet ieder persbericht leent zich voor plaatsing in kranten, tijdschriften en online media.

Ben jij er zeker van dat jouw persbericht 100% correct is en nieuwswaardig is? Of twijfel je misschien nog? Het zou jammer zijn dat door onnodige fouten jouw persbericht niet geplaatst wordt. Hieronder vind je 10 tips om jouw persbericht wellicht nog beter te maken. Twijfel je nog steeds, dan kun je onderaan deze pagina altijd contact met me opnemen.

1. Wees de journalist

Verplaats je voor een moment in een journalist. Is het nieuwsfeit van jouw persbericht interessant genoeg?

2. Nieuws, geen reclame
Het doel van een persbericht is informeren; je wilt relevant en actueel nieuws delen. Een te wervende tekst en reclametaal schrikt journalisten af. Schrijf objectief: blijf concreet, formuleer helder, houd je aan de feiten en schrijf foutloos.

3. Zorg voor een opvallende titel
Je titel moet de inhoud van het persbericht weerspiegelen en prikkelen om verder te lezen. De eerste vijf woorden van de kop zijn het meest interessant voor de journalist. Zorg er daarom voor dat daar al je nieuwswaarde inzit. De titel is samen met het woord ‘Persbericht’ ook het onderwerp van je e-mailbericht.

4. Een goede structuur is het halve werk
Gebruik de standaard opbouw voor een persbericht.

5. De vijf W’s 
Het komt weleens voor dat media alleen de eerste alinea van je persbericht overnemen en publiceren. Daarom is het verstandig om in deze alinea de vijf W’s te vermelden: wie, wat, waar, waarom, wanneer. Vergeet niet om ook je website te vermelden.

6. Voeg een zogenaamde call to action toe
Wat is het doel van je persbericht? Wil je dat mensen zich inschrijven voor jouw evenement? Voeg dan toe hoe ze dat kunnen doen. Heb je een nieuw boek gepubliceerd? Geef dan aan waar mensen het nieuwe boek kunnen kopen. 

7. Gebruik citaten
Geen wollige quotes, maar citaten die inhoudelijk daadwerkelijk iets toevoegen aan de kern van het verhaal. Door jouw nieuwsfeit een naam en gezicht te geven komt je boodschap tot leven.

8. Vermijd hulpwerkwoorden 
Persberichten lezen het prettigst als het in de actieve vorm is geschreven. Voorkom dus hulpwerkwoorden, zoals ‘zullen’, ‘worden’ en ‘kunnen’. Uiteraard is jouw persbericht foutloos. 

9. Niet als bijlage versturen
Plak het persbericht zichtbaar in de e-mail. Voeg het niet toe als bijlage. Deze wordt door een drukbezette journalist – die dagelijks veel persberichten in zijn mailbox ontvangt – waarschijnlijk niet geopend.

10. Adressen in BCC
Zet de adressen van redacties in de BCC, zodat de adressen onzichtbaar blijven voor de ontvangers. Bel na een paar dagen ook gerust enkele media na, het loont nog steeds!

Bonustip: zorg ervoor dat je website actueel is en aanvullende relevante informatie bevat. Als de journalist geïnteresseerd is, zal hij ook zeker jouw website bezoeken.

Een persbericht schrijven is vakwerk, kan ik je helpen?

Jarenlang heb ik voor klanten van het ANP persberichten geschreven. Ook vanuit mijn eigen netwerk heb ik honderden persberichten mogen schrijven. Impact creëren, daarin zit mijn motivatie. Twijfel je nog of jouw persbericht goed genoeg is? En wil je dat ik jouw persbericht controleer en daar waar nodig aanscherp?

Neem gerust via het onderstaande formulier contact met me op. Je kunt ook je concept persbericht direct al meesturen. Uiteraard zal ik dit vertrouwelijk behandelen. Nadat ik je bericht heb ontvangen zal ik zeer snel telefonisch contact met je opnemen om de mogelijkheden met je te bespreken.

Met vriendelijke groet,
One Step More

Hans van der Mey