Hoe vind je een goede ICT tekstschrijver?

goede ICT tekstschrijver
Op deze pagina lees je het antwoord op de vraag hoe je een goede ICT tekstschrijver vindt. Er zijn tekstschrijvers genoeg in Nederland, maar eentje die specifiek ICT teksten schrijft én goed: die zijn schaars in Nederland. Hoe vaak lees je niet ellenlange teksten, boordevol vakjargon. Moeilijke ICT termen die de doelgroep doet duizelen. En afhaken. Kortom: hoogtijd om tips en voorbeelden te geven waaraan jij een goede ICT tekstschrijver herkent.

Google als startpunt

Vaak zoek je als bedrijf in Google. In dit geval dus naar een goede ICT tekstschrijver. Op zich is dit een goede manier om je zoektocht te starten. Bekijk de websites van de tekstschrijvers en dan met name naar de portfolio. Voor welke bedrijven hebben ze teksten geschreven? Laten ze voorbeelden zien van teksten? En geven ze ook aan hoe het schrijfproces verloopt? Zo kun je al een eerste schifting maken.

Portfolio: hieruit kun je snel herleiden voor welke ICT bedrijven een tekstschrijver teksten heeft geschreven. Zijn het toonaangevende bedrijven of kleinere lokale spelers. SaaS, Cloud, Hosting… Voor grotere bedrijven geldt dat de belangen ook groter zijn: vaak zie je dit terug in de kwaliteit van de teksten en de geleverde service (afspraak is afspraak!).Tekstvormen: een goede ICT tekstschrijver kan diverse teksten produceren; van zoekmachine vriendelijke webteksten tot een goed inhoudelijk persbericht. Ook een flyer of productsheet behoort tot zijn competenties.
Voorbeelden: je kunt als tekstschrijver van alles beloven met je teksten, maar het tonen van relevante voorbeelden wekt echt belangstelling. Ze tonen jou hun expertise. Specifieke expertise waarop jij naar zoek bent.

 

Even over mijn 2 linkerhanden…

Zelf schrijf ik als tekstschrijver vrijwel alleen maar ICT teksten. Het zijn mijn passies: ICT en schrijven. Nee, niet dat ik technisch ben, vrijwel niet zelfs, maar ik kan genieten van dat ‘dingen het doen’. Dat nieuwe technieken voor oplossingen zorgen. Ons efficiënter doen werken. Heerlijk! Nog even over mijn 2 linkerhanden, dit is juist mijn grootste kracht. Ik bekijk ICT van ‘een afstandje’, verdiep me op mijn eigen manier en schrijf het vervolgens klip-en-klaar uit. Ook dit is dus een belangrijke tip als je op zoek bent naar een ICT tekstschrijver: kies iemand die niet materiedeskundige is, maar wel affiniteit heeft met ICT.

Jouw ICT tekstschrijver vraagt door!

Een goede relatie tussen de tekstschrijver en jezelf is belangrijk. Maar wat versta je daar precies onder? Heb jij je dat zelf weleens afgevraagd? Voor een tekstschrijver is het belangrijk dat hij/zij het bedrijf en product(en) goed kent Vergeet ook niet om de wensen van jouw doelgroep(en) aan te geven. Goede en vlotte communicatie is een voorwaarde voor succes. Deel alle informatie met je tekstschrijver, hoe onbenullig het soms ook lijkt. Een goede ICT tekstschrijver filtert jouw informatie op relevantie en neemt dit op in de tekst. Let ook goed op dat jouw tekstschrijver dus vraagt en… doorvraagt. 

ICT tekstschrijver en portfolio – deel 2

Een goed portfolio van een ICT tekstschrijver laat je nog meer zien dan alleen maar ronkende logo’s en namen. Schrijft jouw beoogde tekstschrijver alleen maar webteksten, of vind je er ook voorbeelden van nieuwsbrieven en persberichten? De 2 laatste tekstvormen geven een meer interactieve dynamiek tussen bedrijf en schrijver. Een meer journalistieke invulling. Vaak moet je voor een nieuwsbrief een medewerker interviewen of op de werkvloer zelf detailinformatie verzamelen. Voor een persbericht geldt in de regel dat de eigenaar wordt geïnterviewd. Zie je deze tekstvormen terug in een portfolio? Het zegt iets over de veelzijdigheid van de tekstschrijver.

Hoe werkt een tekstschrijver?

Een belangrijk onderdeel waar je altijd naar moet vragen: het proces, de planning, voortgang, correctierondes en deadlines… belangrijk dus! Ik kan hier niet een ultieme checklist maken; iedere tekstschrijver doet het op zijn/haar eigen manier. Wel kan ik mijn werkwijze hieronder weergeven. Een transparant proces dat heeft geleidt tot vele tevreden opdrachtgevers binnen de ICT sector. Voor jouw beeld: ik schrijf al ruim 20 jaar ICT teksten. Dit is mijn werkwijze:

  • contact
  • bedrijfsbezoek of telefonisch interview
  • opdracht bespreken
  • offerte
  • uitschrijven 1e teksten* (tone of voice afstemmen)
  • uitschrijven resterende teksten
  • aanleveren conform planning
  • eventuele aanvullingen/correctie doorvoeren
  • aanleveren definitieve teksten

* Voor webteksten geldt dat ik voor het schrijven een gratis keyword-onderzoek verricht. Eventueel kan ik de webteksten ook in het CMS plaatsen en live zetten.

Nou, genoeg tips volgens mij om een keuze voor een ICT tekstschrijver te maken. Ook heb ik tussendoor iets over mezelf beschreven. Misschien vind je het leuk om nog wat voorbeelden van mijn hand te zien. En wil je het schrijven van jouw ICT teksten toch uitbesteden? Neem hieronder gerust contact met me op. Ik schrijf graag jouw (seo) webteksten, brochureteksten, persberichten en social media postings.

Enkele voorbeelden

WeSeeDo is een ICT startup uit Groningen en is onderdeel van Eilie Telecom. WeSeeDo maakt realtime videogesprekken mogelijk op basis van WebRTC. De eerste 1.5 jaar heb ik voor WeSeeDo alle teksten geschreven: webteksten, persberichten, social media en zelfs de teksten voor een WordPress-plugin. Ook komt de naam WeSeeDo van mijn hand. Hieronder zie je een fragment van een persbericht dat o.a. is geplaatst op Emerce.

goede-ict-tekstschrijver-persbericht-schrijven
Voor het in Amsterdam gevestigde ICT consultancy bedrijf CINQ heb ik alle webteksten geredigeerd. In de nieuwe teksten komt het karakter van van CINQ – met woorden als vakspecialisten en ambacht – goed naar voren. Gezien de technische doelgroep is er bewust vakjargon gebruikt binnen de teksten. Ook heb ik enkele usability aspecten op de website laten doorvoeren.
goede-ict-tekstschrijver-webteksten-schrijven
Voor Syntri ERP in Oosterwolde heb ik niet alleen alle webteksten van de huidige website geschreven. Ook persberichten, brochureteksten en artikelen voor in de Elsevier komen van mijn hand. Daarnaast heb ik meegedacht aan de styling van de middelen. Hieronder zie je een pagina uit de brochure van Syntri Erp.
goede-ict-tekstschrijver-brochureteksten-schrijven

Wil jij ook zulke goede ICT teksten?

Goede ICT teksten zorgen voor een betere (online) positionering van jouw bedrijf. Vaak leidt dit tot meer interactie, meer leads en tot meer omzet. Relevante ICT teksten schrijven vereist wel gedegen schrijftalent en vergt tijd. Toch maar uitbesteden? En zoek je een ervaren tekstschrijver die jouw ICT bedrijf met sensitieve teksten een impuls geeft? Neem nu gerust contact met me op. Dat kan telefonisch via 06-12868726. Of vul het onderstaande formulier in. Binnen 1 werkdag neem ik vrijblijvend contact met je op.