Veel auteurs worstelen met het promoten van hun boek. In vakjargon noemen we dit boekmarketing. Auteurs voelen zich vaak onwennig om hun eigen boek openlijk te moeten promoten. Ze schrijven veel liever. Misschien herken jij dit ook wel. Laatst hielp ik een auteur met haar boekmarketing, ze runt een gezondheidskliniek en heeft een prachtig boek geschreven over de werking van ons lichaam. Ik adviseerde haar om een boekpresentatie te organiseren, nodig al je familie, vrienden, klanten en lokale media uit. Maak er een mooi boekenfeestje van. Ze durfde het niet… Het is 1 van de voorbeelden die ik als boekmarketeer tegenkom waaruit blijkt dat boekmarketing voor auteurs nog wel een ‘dingetje’ is. 

Auteurs promoot je boek en blijf daarin volharden

Dat is het belangrijkste advies dat ik je hier wil meegeven, geef niet op, ook al zit het soms even tegen. Een tweede advies: uiteraard zijn er gratis mogelijkheden om je boek te promoten maar doe het wel goed. Je krijgt niet een tweede kans. Helaas word ik regelmatig benaderd door auteurs die teleurgesteld zijn in de verkopen van hun boek. Voor hun gevoel zijn ze goed bezig met boekmarketing. Als ik hun activiteiten bekijk wordt het me vaak snel duidelijk waarom de boekverkopen tegenvallen. Het ziet er met alle respect amateuristisch uit en is niet gericht op de ideale lezer. Hun doelgroep dus.

Dit wilde ik je vooraf toch als boekmarketeer toch even meegeven voordat ik tips geef hoe jij gratis je boek kunt promoten.

Tips hoe jij gratis je boek kunt promoten

1. Schrijf een redactioneel artikel voor de lokale krant. Schrijf een inhoudelijk goed en enthousiast artikel waarin je niet alleen je boek promoot, maar ook de de aanleiding waarom je het boek hebt geschreven. Vergeet niet een passende foto mee te sturen. Lokale kranten ontvangen graag leuke content die ze kunnen publiceren (vaak doen ze dit ook nog eens online). Profiteer dus van deze gratis mogelijkheid om je boek te promoten!

2. Social media: profiteer van de talrijke gratis mogelijkheden op social media om jouw boek te promoten. Maak accounts aan op Facebook, Instagram en TikTok en laat jezelf zien en neem je volgers mee in jouw (schrijf)wereld. Doe het subtiel, inhoudelijk, persoonlijk en zet niet altijd je boek centraal. Mensen zien ook graag de persoon achter het boek. Durf jezelf ook kwetsbaar op te stellen en creëer betrokkenheid.

3. Volg groepen op social media die betrekking hebben op jouw boek. Doe inhoudelijk mee, promoot niet direct je boek, maar val juist op door het inbrengen van goede berichten en reacties. Mensen gaan dan je profiel bekijken, je volgen en wellicht je boek kopen. Het vergt wel tijd, maar het is gratis.

4. Vraag lezers om reviews: nodig familie, vrienden en volgers op social media uit om een review te schrijven van je boek. Deze reviews kun jij dan weer delen op jouw kanalen (en auteurswebsite?). Zorg er wel voor dat je de reviews in een herkenbare stijl deelt, het schept duidelijkheid richting je lezerspubliek en geeft ook aan dat je boekmarketing als een (eenduidig) concept inzet.

5. Bezoek alle lokale boekwinkels en leg je boeken daar in consignatie neer. Er is dan geen risico voor de boekhandel (20-25% marge voor de auteur is dan redelijk). Misschien kun je ook wel gratis een boekpresentatie in een van de boekwinkels organiseren. Een beetje reuring is ook goed voor de marketing van de boekenwinkel, zo snijdt het mes aan twee kanten. Wellicht combineren met tip 1.

6. Zet in je e-mailhandtekening een notitie dat je nieuwe boek is gepubliceerd. Zo laat je tijdens ieder e-mailcontact heel subtiel zien dat je een boek hebt geschreven.

7. Heb jij een zoekmachinevriendelijke auteurswebsite? Een website die heel goed zichtbaar is in Google en dus zorgt voor gratis bezoekers? Je moet er echt wat voor doen als auteur, maar het loont zeker. Het is ook belangrijk dat je van een bezoeker een koper maakt. Zelf maak ik voor auteurs websites (in WordPress) waarop een geïnteresseerde lezer het boek kan bestellen en betalen. Je hebt zo geen zorgen meer of er wel of niet wordt betaald. Maar goed, je moet als auteur er eerst maar eens voor zorgen dat je hoog in Google komt te staan en gratis bezoekers naar je website trekt.

Hopelijk kun jij deze gratis tips inzetten binnen jouw boekmarketing. Wil je weten hoe bestsellers hun boekmarketing inzetten? Lees dan het artikel waarin ik gratis 5 bestseller boekmarketingtips deel.

Wil je meer weten over boekmarketing?

Tot slot nog even iets over mezelf. Ik ben al 15 jaar actief als boekmarketeer. Vele tientallen auteurs heb ik mogen helpen met de promotie van hun boek. Sommige auteurs mogen zich nu zelfs bestsellerauteur noemen. Samenwerken met auteurs vind ik bijzonder leuk om te doen. Het boek de aandacht geven die het verdient, daar zit mijn drive. Heb je eventueel interesse en wil je meer weten wat ik voor je kan betekenen op het gebied van boekmarketing? Bekijk dan deze pagina met uitleg en voorbeelden: https://www.onestepmore.nl/boekmarketing/

Hartelijke groet,
Hans van der Mey
Boekmarketeer
06-12868726